tisdag 18 december 2012

Gammeldags jul.

Är vackert, och även titeln på den bästa julplattan genom tiderna.

Men inget är julen 2012 som "debatten" om kalle ankas censurering, något som har fått mig att spendera så lite tid som möjligt på facebook. Facebook är för övrigt det enda stället där folk diskuterar nuförtiden, och det finns lite olika typer av människor.

Den vanligaste typen av människor (65%) är delaren, som delar alla statusar och länkar, dom orkar aldrig läsa längre än första paragrafen utan klickar snabbt iväg statusen. Dom läser enbart "Nu censureras Kalle Ankas jul!" Och nog är det illa nog att dela.

Den mindre vanliga gruppen (15%), läsaren, är försvinnande liten, men dom läser ofta igenom hela stycket, och klickar ibland även på länken för att läsa källan. Läsaren kan även välja att ta del av informationen utan att dela sin åsikt på facebook, vilket gör den synliga andelen på facebook mindre än 5%.

Den sista gruppen (20%), är inte den största men den värsta. Det är dom som ser många människor klaga på facebook om censurering av kalle anka, och väntar på en motreaktion, i detta fallet var det att någon läst så långt så att dom fick reda på att det inte var SVT som censurerade utan Disney.
Detta räckte för en ny rad av delningar med någon näsvis kommentar som  "töntar, fattar ni inte att det inte är svt så är ni dumma i huvudet" till. Gärna utan att läsa hela informationen igen.

Så det sjuka är att all debatt denna fråga har skapat, har antagligen tagit lika mycket sammanlagd tid som det tar för mig att skriva detta blogginlägg.

Visst, några gör långa inlägg med välavvägda, välinformerade argument. Men frågan ligger för mycket i den moraliska gråzonen för många, är man rasist i första, andra eller tredje person om man är för de bortklippta scenerna? Vem fan bryr sig, det här är framtiden, och gamla nidbilder hör kanske inte hemma nödvändigtvis på julafton.

Det intressanta här är egentligen att det här hände först nu, men det är väll läge nu när den gamle nazisten Walt Disney varit död tillräckligt länge. ungefär som att dom nu vågar ändra storlek på skärmen på iphone efter fascisten Jobs död.

Problemet här tycker jag, är vartfan är alla ni när det gäller något viktigt!?
FRA frågor, ACTA, och allt annat som faktiskt spelar någon roll och hotar på riktigt, skulle mått jävligt bra av några fler disträ delningar.
Det är tydligen bara relevant om det är hemma på gården som vanligt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar