fredag 6 januari 2012

Jantesverige

Hamnade i en diskussion häromdagen på facebook med en bekant som slutade med en jantelagsdiskussion.

Jantelagen är det klassiska gamla goa reglerna om att man inte ska tro att man är någon och så vidare, en lag som kan tänkas komma från det gamla goda socialistiska Sverige där alla ska vara jämlika. Fy dig om du är chef och tar ut bonusar eller gör dig märkvärdig om att du åker på en fin semester i år.

Det jag tycker var intressant var att den andra parten i diskussionen hävdade att jantelagen var en myt, ett påhitt. Jag citerar:

"Jantelagen är något som internetdebattörer drar till med när de inte har något bättre att dra till med. Dagens Sverige följer ingen jantelag, det är som att påstå att Sverige följer några oskrivna regler som nått killgäng i nån förort har.

Jantelagen är inget som nån följer, det är en jävla skillnad på egoistskt elitism och jämställd uppfostran."

say lolwut? 
Jantelagen är högst reell i Sverige, i alla fall enligt min ödmjuka åsikt. Känns lite som att stoppa huvudet i sanden. 

Om jag tittar mig omkring på mitt liv och min arbetsplats, så ser jag jante överallt. Även jag själv kan nog vara redigt jante i många lägen, inget jag är stolt över. 

Har ni någon åsikt om jantelagen? är den en myt?


2 kommentarer:

  1. Sjukt lite myt, men det är klart att vissa väljer att inte bry sig om den, på gott och ont. Mest gott förstås..

    Något som däremot är en myt är normal artighet, för det är inte så normalt i sverige alltid. Bara min ödmjukt subjektiva åsikt.

    SvaraRadera
  2. Jantelagen är det som gör Sverige gött! I fucking love Jante. Man SKA inte tro att man är nåt, för det är man fan inte.

    SvaraRadera